Трійця, або П’ятидесятниця: українські звичаї та традиції

4.06.2023, 10:31
141656

Зелені свята – це час, коли весна стає на порозі літа й природа святкує своє відродження. У православній традиції свято Трійці відзначається на 50-й день після Великодня. Як і кожен пам’ятний день, Трійця несе особливе значення, звичаї і традиції.

Читайте також: Коли починається Русальний тиждень 2023 року: історія, традиції, народні прикмети

Згідно з Євангелієм, у день, коли з небес на Ісусових апостолів зійшли вогненні язики Духу, послідовники Христа заговорили різними мовами, щоб іти до народів і проповідувати його вчення. Сходження Святого Духу обіцяв Христос у день Свого Вознесіння. Обіцянка виповнилася через десять днів, на 50-й день після Воскресіння. Тому свято Трійці ще зветься П’ятидесятницею.

Українці називають ці дні Зеленими святами, бо гілками й квітами на Трійцю прикрашають подвір’я, оселі тощо, а священики освячують зілля, яке люди приносять до церкви.

Ще в дохристиянські часи в наших предків був культ природи, дерева, яке з’єднувало три світи: небо, землю й підземний світ. Вважалося, що Дід-Ладо – добрий дух предків – разом з гіллям-клечанням приходив до господи і оберігав людину та її житло від недобрих сил.

Образ Трійці в українській символіці присутній і в різдвяному трисвічнику, що зветься «трійця», у колядках про створення світу, гаївках-веснянках та троїстому знаку на писанках.

В Україні ще у ХVIII столітті у середину трав на свято Трійці ставили потрійну свічку, що теж називалася «трійцею» і повинна була горіти протягом усієї обідні. Потім трави, освячені у церкві, використовували як оберіг від різних хвороб.

Як святкують Трійцю в Україні:  традиції

Віруючі в ніч перед святою Трійцею йдуть до храму, а священики у цей день одягають ризи зеленого кольору. Після богослужіння прийнято сідати за святковий стіл, відвідувати рідних та приносити їм гостинці.

Молоді люди здавна влаштовували веселощі на Трійцю, співали пісні. У цей день було заведено вишукувати собі пару: незаміжні дівчата кидали вінки зі свіжих квітів у воду та дивилися, як вони пливуть — якщо рух вінків був рівним, це означало швидке заміжжя.

В Україні на Трійцю прикрашають житло живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами, такими, як чебрець, м’ята, сон-трава, підлогу застилають лепехою, чебрецем, канупером, полином.  Наступного дня, у понеділок, святкують День Святого Духа.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com