Українці наближають крах Росії і її посіпак, бойкотуючи їхню продукцію

14.06.2022, 10:31
121903

Замість Московської ковбаси – Київська та Чорнобаївська, а замість Білоруського хліба – Отаманський – від початку повномасштабного вторгнення є велике бажання відгородитися взагалі від усього, що нагадує про країну- агресора та її посіпак.

Читайте також: Прем’єр Грузії вважає, що його країна заслуговує на статус кандидата в ЄС більше, ніж Україна

Це бажання не лише у пересічних українців, на державному рівні два місяці тому з’явилася заборона імпорту будь-яких товарів із Росії, йдеться в ТСН.

На прилавку із побутовою хімією одна із зубних паст одразу виділяється, ще на ціннику тут вказано товар із «Російської Федерації». Із продукцією країни-агресорки активістка Катерина Чепура бореться ще із 2014 і каже, нарешті продукти харчування та побутова хімія звідти майже повністю зникли із магазинів. Знайдена зубна паста – була чи не єдиним таким товаром, до того ж сам магазин означив виробника.

Посприяли цьому і державна заборона на імпорт російського товару, і позиція українців, які самі відмовляються їх купувати. Тому нині магазини розпродають залишки.

А от із побутовою електронікою ситуація складніша, у українських магазинах техніки чи на сайтах досі часто у наявності холодильники чи пральні машинки, зроблені у Росії. Всі вони від відомих іноземних виробників, які мали на території країни-агресорки заводи. До повномасштабного вторгнення саме звідти вони і постачали переважну більшість товару. Зараз же практично усі компанії переорієнтувалися на європейське виробництво, а заводи в Росії закрили через санкції. Старий товар, який вже був закуплений, тепер намагаються продати хоча б у нуль.

Окрема історія із товарами із Білорусі. Формально їх ввезення не заборонено, тож косметика та продукти у магазинах досі періодично зустрічаються. Про таку продукцію у магазині також говорять не охоче. Формально закони не забороняють продавати білоруське чи російське, визнають експерти. Тож все залежить від свідомості власників мереж та покупців.

Чимало підприємств нині змінюють асортимент, бо побачили настрої українців. Показово, що навіть на тимчасово окупованих територіях, під дулом автоматів люди не хочуть продукції окупантів чи їх поплічників. У Херсоні до останнього бойкотували товари агресора. Нині ж вимушені їх купувати, аби банально не померти із голоду. Втім про їх якість воліють говорити жартами самих росіян – «робили ковбасу, але вийшло мило».

Читайте також: Раніше там зберігалась ядерна зброя: у Білорусі активісти помітили дивну активність військових

Разом із тим експерти застерігають, навіть за деякими українськими товарами цілком можуть стояти власники-росіяни, бо ще з 14 року агресор навчився маскувати бізнес і реєструє офіси в інших країнах на підставних осіб. Тому українцям радять перевіряти, кому належить та чи інша продукція. «Найперший крок, який потрібно зробити – це скласти у голові для себе список товарів, якими користуємося постійно і перевірити власників фірм, франшиз, закладів, у які ми ходимо», – радить Катрина Чепура.

«Є багато сервісів, які дозволяють це робити. Є сканери штрих кодів, є окремі чат-боти для бойкотування ростоварів та окремі сервіси, які дозволяють визначити кінцевих бенефіціарів із Росії та Білорусі», – додає Андрій Ремізов.

До речі європейці, кажуть в офісі з розвитку підприємництва та бізнесу, також долучилися до бойкоту, а замість замість продукції рашистів охоче купують саме українське. «Наші підприємці почали займати ніші, які раніше були у них – це меблі, продукти харчування і починають потроху експортувати», – додає Ремізов.

Усе це, сподівають, допоможе зробити будь-який прояв російського бізнесу нерентабельним, а значить наблизити  економічний крах Росії.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com