Значення сніданку для здоров’я та схуднення: дослідження вчених

31.12.2023, 22:00
152176

Чи має значення час, в який ви їсте, коли мова йде про ваше здоров’я? Нове наукове дослідження показує, що так. Як пише портал Eat This, учені проаналізували кілька минулих досліджень, присвячених інтервальному голодуванню та здоровому зниженню ваги. Вони не тільки з’ясували, чи існує зв’язок між переривчастим голодуванням і здоров’ям, але і порівняли ефект від різних режимів харчування.

Читайте також: Будьте обережними: кава щодня може завадити вам схуднути

Так, дослідники виявили, що у людей, які снідали до 11 ранку і здійснювали останній прийом їжі близько 17:30, знижувався кров’яний тиск, а також відбувалася втрата ваги. При цьому цікаво, що більш ранній час прийому їжі виявився більш корисним для здоров’я, ніж та ж кількість калорій, з’їдена пізніше протягом дня.

Чому ранній сніданок може принести користь вашому здоров’ю

На думку доктора Марії Терези Антон, лікаря-ендокринолога і викладача центру довголіття Pritikin, причина, за якої ранній прийом їжі, як передбачається, призводить до втрати ваги і зниження кров’яного тиску, полягає в тому, що він може краще працювати з циркадним ритмом організму, який впливає на ефективність обміну речовин.

Минулі наукові дослідження показали прямий зв’язок між циркадним ритмом (фізичними, психічними та поведінковими змінами, які людина відчуває протягом 24 годин) та метаболізмом. Наприклад, недостатній сон – один із способів порушення циркадного ритму, який може уповільнити метаболізм. Так само наука довела, що харчування, яке не відповідає циркадному ритму, також може уповільнити метаболізм. Доктор Антон пояснює, що, згідно з новим дослідженням, більш ранній час прийому їжі найкраще узгоджується з циркадним ритмом, тому це може призвести як до зниження артеріального тиску, так і до втрати ваги.

Таким чином, доктор Антон рекомендує снідати до 11 ранку і закінчувати прийом їжі близько 17:30. Звичайно, це можливо не для всіх, але найголовніше – це стійкий режим харчування.

У той же час, за її словами, важливо зазначити, що обмеження дієти в часі саме по собі не гарантує втрату ваги або зниження артеріального тиску; важливо також підтримувати дефіцит калорій. Таким чином, той, хто дотримується режиму обмеженого харчування, але їсть висококалорійну шкідливу їжу, швидше за все, отримає менше користі для здоров’я, ніж той, хто їсть менш калорійну і багату поживними речовинами їжу, але не дотримується такого режиму.

Дієтолог рекомендує починати день із сніданку з низьким вмістом вуглеводів, багатого білками, наприклад омлет з яєчних білків з овочами, парфе з нежирного грецького йогурту, сиру або салату з індички та авокадо. Це допоможе насититися, запобігти стрибку глюкози в крові і не допустити перекусу або переїдання протягом дня.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com