7 продуктів, які допоможуть вам жити довше

15.06.2023, 23:05
142267

Незважаючи на те, що старіння неминуче, ви можете зробити багато, щоб сприяти тривалому та здоровому життю. Насправді дослідження довели, що те, як ви старієте, не так залежить від генетики, як від вашої харчової поведінки.

Читайте також: Лукашенко заявив, за якої умови Путін може застосувати ядерну зброю

Про це каже докторка медичних наук Анант Вінджамурі.

Харчова поведінка містить аналіз ваших звичок у їжі та вибір продуктів, завдяки яким ваше життя буде якіснішим та довшим. Коли йдеться про довголіття, перше, що ви захочете розглянути, це продукти, які ви зазвичай споживаєте.

“Ключ у тому, щоб уникати оброблених харчових продуктів, які містять багато нездорових жирів, цукру та натрію та можуть сприяти різноманітним проблемам зі здоров’ям”, — каже фахівчиня.

Дійсно, дієта відіграє важливу роль у нашому житті та є вирішальним фактором, який гарантує довше здорове життя.

Дієта, багата на різноманітні рослинні продукти — фрукти, овочі, цільнозернові, бобові, горіхи та насіння — пов’язана з більш тривалим та здоровішим життям. Ці продукти містять велику кількість фітохімічних речовин і флавоноїдів, сполук, які виявляють антиоксидантну дію, а також протизапальними та антиканцерогенними властивостями.

І хоча немає жодної їжі, яка магічним чином може продовжити ваше життя, є багато продуктів, які ідеально поєднуються між собою та допомагають знизити ризик захворювань.

Наприклад, подивіться на схеми харчування, які спостерігаються в “блакитних зонах” світу, або районах, де люди живуть надзвичайно довго. Спільним для всіх цих країн та регіонів є велике споживання рослинної їжі та низьке споживання м’яса та оброблених продуктів, каже лікарка Вінджамурі.

Ось сім продуктів, які можуть допомогти вам жити довше.

Горіхи

Епохальне дослідження PREDIMED, велике довгострокове випробування харчових втручань, показало значне зниження ризику серйозних серцево-судинних хвороб серед тих, хто дотримувався середземноморської дієти з горіховою сумішшю, порівняно з дієтою зі зниженим вмістом жиру. Люди, які їли горіхи, мали на 39% нижчий ризик смертності.

“Горіхи багаті ненасиченими жирами (корисною формою жиру), клітковиною, антиоксидантами, а також певними вітамінами та мінералами, які разом сприяють здоров’ю серця, допомагають контролювати вагу та, можливо, сприяють довголіттю”, — каже лікарка Вінджамурі.

Куркума

За словами доктора Вінджамурі, куркума, основний інгредієнт індійських страв, таких як дал, самбар і расам, містить куркумін, біоактивну сполуку з потужними протизапальними та антиоксидантними властивостями.

Хронічне запалення є значущим чинником багатьох захворювань, пов’язаних зі старінням, і протизапальний ефект куркуміну може допомогти пом’якшити це. Ба більше, згідно з оглядом 2022 року в ‌Cells‌, куркумін пов’язаний із меншим ризиком серцевих захворювань, які є основною причиною смерті в США.

Професійна порада: завжди поєднуйте куркуму з чорним перцем, оскільки перець підвищує біодоступність куркуміну.

Оливкова олія першого віджиму

Багата антиоксидантами оливкова олія з високим вмістом здорових жирів є основним продуктом середземноморської дієти. Дослідження 2022 року в Журналі Американського коледжу кардіології показало, що люди, які вживали більше ½ столової ложки оливкової олії на день, мали на 19% менший ризик смерті (з будь-якої причини), ніж ті, хто не купляє оливкову олію. Зокрема, люди, які вживали її, мали на 29% менший ризик смерті від нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера), на 19% нижчий ризик серцевих захворювань і на 17% нижчий ризик смерті від раку.

Зелений чай

Наступного разу, коли вам знадобиться трохи підбадьоритися після обіду, заваріть горнятко зеленого чаю.

“Зелений чай багатий кверцетином, рослинним флавоноїдом, який виявляє антиоксидантні, протизапальні та протипухлинні властивості”, — пояснює докторка Вінджамурі.

Дослідження 2022 року в Molecules показує, що кверцетин може знищувати старіючі клітини — старіючі клітини, які перестали ділитися, — що сприяє уповільненню процесів старіння.

За словами Вінджамурі, кверцетин активує ген SIRT1, важливий фактор довголіття та обмеження калорій, покращуючи здатність організму відновлювати ДНК і потенційно уповільнюючи процес старіння.

Цибуля

Згідно з тим же дослідженням 2022 Molecules, цибуля є найбагатшим джерелом кверцетину, антиоксиданту, який має захисну функцію проти старіння.

Інше рандомізоване клінічне дослідження 2021 року в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition показало, що вживання багатої на кверцетин цибулі допомогло покращити когнітивні функції. На щастя, є так багато способів їсти цибулю: спробуйте карамелізувати її з оливковою олією першого віджиму та додати в омлет або нарізати скибочками та додати до ситного салату для додаткового хрускоту.

Ягоди

Ягоди містять особливий тип антиоксидантів, які називаються флавоноїдами, що пов’язані з подовженням життя.

Дослідники виявили тісний зв’язок між споживанням продуктів, багатих флавоноїдами, зокрема чорниці та полуниці, а також червоного вина, чаю та перцю, та меншим ризиком смертності від усіх причин.

Цільні зерна

Відмова від складних вуглеводів не є ключем до довшого життя. Насправді люди, які їли приблизно 50-70 г цільного зерна (що еквівалентно приблизно 1,5 скибочкам цільнозернового хліба) щодня, мали менший ризик передчасної смерті порівняно з групою, яка їла менше цільнозернових продуктів або взагалі не їла їх.

Якщо ви не дуже любите хліб, вживайте інші багаті поживними речовинами цільнозернові продукти, такі як дикий рис, вівсянка та цільнозернові пластівці з низьким вмістом цукру.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com