«Ми прагнемо, щоб місцеве самоврядування отримало реальну здатність вирішувати питання фінансового характеру», – лідер Волинського «УДАРу» Юрій Гупало

8.12.2021, 13:25
106755

Сильна країна неможлива без потужного місцевого самоврядування. Проте, замість завершення реформи децентралізації влада гальмує процес, а інколи навіть ініціює відкат реформи за рахунок посилення тиску на органи місцевого самоврядування, йдеться в заяві політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

Читайте також: «Ми не можемо допустити, аби Україна заплатила найдорожчою ціною», – Юрій Гупало про нову загрозу наступу Росії

«Ми прагнемо, щоб місцеве самоврядування отримало реальну здатність вирішувати питання фінансового характеру, – зазначив лідер Волинського осередку політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Юрій Гупало. – Центральна влада чинить шалений тиск на органи місцевого самоврядування, забираючи у них повноваження та цілу низку податків, за яких реалізовувалися ініціативи місцевого населення та депутатського корпусу».

Саме завершення реформи децентралізації – це той шлях, який влада задекларувала, але на практиці намагається зберегти вплив на місцеве самоврядування та посилити централізацію.

«У 2020 році органи місцевого самоврядування сформувалися на новій адміністративно-територіальній основі, тобто відбулося об’єднання територіальних громад та укрупнення районів, – зазначає голова виконавчого комітету Волинського осередку політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Анатолій Шваб. – Відтоді територіальні громади перейшли на прямі відносини з державним бюджетом. Проте функції місцевого самоврядування не забезпечено адекватними доходними джерелами. Доходи, закріплені за місцевими бюджетами, недостатні для виконання покладених на місцеві органи функцій, а самі вони практично не мають повноважень щодо бюджетів. Тому центральна влада має надати ширших повноважень органам місцевого самоврядування, аби вони змогли реалізовувати власні ініціативи».

«УДАР Віталія Кличка» наголошує на принципових моментах, які дозволять забезпечити розвиток місцевого самоврядування в країні:

центральній владі варто відмовитися від подальшої політизації у цьому питанні та вийти на конструктивний діалог між усіма політичними силами і представниками громад країни;

до Конституції України необхідно внести узгоджені з представниками місцевого самоврядування зміни, що дозволить завершити реформу децентралізації;

на основі оновленої Конституції мають бути розроблені та ухвалені закони про столицю та місцеві адміністрації. Верховна Рада повинна відхилити незбалансовані та неконституційні законопроєкти про столицю (2143-3) та про місцеві державні адміністрації (4298), що загрожують руйнуванням місцевого самоврядування в Україні.

ухвалення закону про діяльність органів самоорганізації населення (ОСН);

збільшення до 80% частки податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), яка залишається в місцевих бюджетах всіх без винятку міст України.

Місцеве самоврядування України має реалізовуватися в інтересах всіх українців, а не бути втіленням окремого бачення центральної влади.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com