Липневі зорепади: коли українці зможуть побачити дивовижне явище

27.07.2020, 13:33
79611

В ніч на вівторок, 28 липня, ми зможемо побачити на небі справжній зірковий дощ – це будуть метеорити. В досвітні години можна спостерігати падаючі зірки одразу від двох метеорних потоків: Південні дельта-Аквариди та альфа-Капрікорніди. Останній з них відомий своїми “вогняними кулями” – неймовірно яскравими метеорами.

Читайте також: Туристи назвали ідеальну країну для проведення відпустки

Крім того, на 28 липня припадає пік активності метеорного потоку Пісціди Аустриніди, а до 24 серпня триває зорепад Персеїди, пише OBOZREVATEL.

Південні дельта-Аквариди і альфа-Капрікорніди

Метеорний потік Дельта-Аквариди можна спостерігати щороку з 12 липня по 23 серпня, на піку зорепаду число метеорів досягає 20 на годину. Передбачається, що вони були утворені з комети 96P / Макхольца. І хоча найкраще Дельта-Аквариди видно в Південній півкулі, з Північної їх також можна побачити мигцем.

Альфа-Каприкорніди, у свою чергу, активні з 3 липня по 15 серпня, потік утворився з комети 169 / NEAT. Цей зорепад досить слабкий і виробляє в середньому близько 5 метеорів на годину.

Але головним його достоїнством є яскравість на піку активності: в цій зливі можна побачити яскраві вогняні кулі – метеори, які за кілька секунд можуть освітлювати все небо. Крім того, альфа-Каприкорніди однаково видно в обох півкулях.

29-30 липня настане пік відразу двох метеорних потоків – за одну ніч в небі можна буде побачити до 30 метеорів на годину.

Пісціди Аустриніди

Зорепад Пісціди Аустрініди починається 15 липня і закінчується 10 серпня. Пік його активності припадає на 28 липня.

Це тьмяний метеорний потік, радіант (джерело, – ред.) якого знаходиться на сході від Фомальгаут – найяскравішої зірки сузір’я Південна Риба. Цей потік може виробляти до 10 метеорів на годину.

Найкраще Пісціди Аустриніди спостерігати рано вранці, близько 5 години, коли точка радіанту піднімається високо над горизонтом на сході.

Персеїди

З 17 липня по 24 серпня в небі триває найяскравіший і насичений зорепад 2020 року – Персеїди. Це один з найпотужніших метеорних потоків, інтенсивність якого може досягати 200 метеорів на годину.

Утворюється потік у момент, коли Земля проходить через шлейф пилових частинок комети Свіфта – Таттла. Ці частинки – розміром всього з піщинку і згоряють в атмосфері нашої планети, утворюючи зорепад.

Самий пік Персеїд можна спостерігати в ніч на 13 серпня близько 2-3 годин ночі, перед світанком. У ясну погоду можна побачити близько 60 спалахів на годину.

Де найкраще спостерігати зорепад?

Найкраще спостерігати метеорний потік у місцевості, віддаленій від вогнів міста, бажано на відкритому просторі: в лісі, степу, на березі моря, річки або озера.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com