Мобілізація чоловіків, на утриманні яких перебувають особи з інвалідністю – роз’яснення дає адвокат

10.12.2023, 19:00
151068

Військовозобов’язаний, який має матір або батька з-поміж осіб інвалідністю та є єдиною дитиною батьків, не підлягає мобілізації. Втім, військкомати не завжди дотримуються цієї норми закону.

Читайте також: Мобілізація по-новому: в військкомат треба буде з’явитися протягом 48 годин

Як пояснила адвокатка Марина Бекало на ресурсі “База консультацій“, в таких випадках слід посилатися на статтю 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Вона закріплює право на відстрочку для людей, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, але за умови, що такі люди з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

“Тобто, якщо військовозобов’язаний має матір або батька з числа осіб інвалідністю і він є єдиною дитиною батьків, то він не підлягає мобілізації. Проте необхідно підтвердити факт відсутності інших працездатних осіб”, – пояснила юристка.

Інші повнолітні діти, які можуть утримувати батьків – це перепона для відстрочки. А от дружина – ні, бо за законодавством вона не зобов’язана утримувати його батьків.

На практиці за цією підставою отримати відстрочку складно, адже немає жодних встановлених документів, які б підтверджували факт відсутності інших осіб, які мають обов’язок утримувати людину з інвалідністю.

“Наприклад, відсутність працездатних батьків можливо підтвердити свідоцтвом про смерть, або другого подружжя (свідоцтво про розлучення), або їх статус пенсіонерів /інвалідів(на підтвердження непрацездатності). Відсутність інших повнолітніх дітей підтвердити дуже важко. При поданні заяви на відстрочку зазвичай надають довідку про склад сім’ї – але вона не зовсім інформативна”, – каже юристка.

Крім того, існує ще одна перепона – ТЦК СП не дає жодної інформації про те, якими документами можна підтвердити відсутність інших працездатних осіб. Від військовозобов’язаних часто вимагають довідки/витяги з РАГСУ, які не існують.

Адвокатка радить отримати повний витяг на себе і на батьків з РАГСу щодо актового запису про народження. Якщо в ТЦК СП вважатимуть недостатнім підтвердженням факту, нехай надають письмове обґрунтування з вичерпним переліком документів.

Водночас інколи в ТЦК не вимагають ці документи. В деяких випадках достатньо надати документи, що підтверджують інвалідність батьків.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com