Нові правила купівлі нерухомості: що українці отримуватимуть разом із будинком

28.10.2021, 12:38
103979

З 28 жовтня діють нові правила при купівлі нерухомості в Україні, що наразі передбачає договір

З 28 жовтня в Україні вступає в силу закон, за яким покупцеві нерухомості одночасно у власність переходить земля, на якій розташовано будинок.

Регулює цей механізм Закон № 1174-IX, який Верховна Рада України ухвалила 8 вересня та оприлюднила у своїй газеті 28 числа.

Відповідно, закон вступає в силу через місяць після публікації, тобто 28 жовтня.

Як працює закон?

Тепер, купуючи будь-яке нерухоме майно, окрім квартири у багатоквартирному будинку, до покупця об’єкта автоматично переходить і право власності і право користування земельною ділянкою.

Читайте також: Низькопробний і дорогий: в Україні зросте ціна на хліб, а його якість зіпсується

Це правило діє і для земель, які перебувають у постійному користуванні і для орендованих ділянок.

Тобто власник або орендар землі, який продає розміщену на ній нерухомість, в обов’язковому порядку повинен розірвати свої договори на землекористування, щоб укласти їх міг вже новий власник.

Договори мають бути укладені на тих самих умовах та в тому ж обсязі.

Від орендодавця земельної ділянки не потрібно волевиявлення чи внесення змін до договору оренди. Достатньо повідомити йому про перехід земельної ділянки до нового користувача.

Що ще регулює закон?

Згідно з текстом закону, якщо новий власник об’єкту нерухомості, не має право отримати ділянку землі у постійне користування, він має подати клопотання у відповідні органи влади.

Якщо купується лише частина нерухомого об’єкту, то власник цієї частки має право не на всю землю, а лише на необхідну для цього частину. Домовитись про це він повинен із постійним землекористувачем.

Відтепер, окремого договору купівлі-продажу землі укладати не потрібно, в новій угоді про придбання майна будуть обумовлені і земельні питання.

Якщо ж купується незавершений об’єкт будівництва, то право власності або користування земельною ділянкою виникає лише тоді, якщо права на такий об’єкт уже зареєстровані.

На жаль, Закон № 1174-IX не регулює питання подальшої долі землі, якщо у її попереднього власника не було на неї відповідних прав або він не зареєстрував право користування.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com