Світла седмиця 2020: що можна і чого не можна робити в перший тиждень після Великодня

21.04.2020, 11:53
70171

Світла седмиця, або Світлий тиждень – перші сім днів після святкування Святого Великодня. У 2020 році він випадає на 20-26 квітня.

Читайте також: Великдень – 2020: традиції прикмети та що не можна робити у цей день

Світла седмиця – це час радості, відпочинку, веселощів. Люди ходять у гості та вітають одне одного словами: “Христос Воскрес – Воістину Воскрес!”, передає Обозреватель.

Світла седмиця: понеділок

У понеділок Світлого тижня можна починати ходити в гості. Причому цього дня це роблять чоловіки, залишаючи дружину і доньок вдома. У гості йдуть із пасками, крашанками та іншими подарунками.

Вівторок Світлого тижня

У Світлий вівторок відвідувати родичів вирушають вже жінки, чоловіки ж залишаються вдома або працюють. Однак у наш час ці традиції практично не дотримуються і люди ходять в гості всією сім’єю.

Світла середа

Середу Світлої Седмиці ще називають “Хороводницею”: у селах цього дня традиційно починалися хороводи, які тривали до самої Трійці. У Світлу середу скасовувався і піст – можна було вживати скоромну їжу і вино. Однак міцного алкоголю, як і в інші дні Світлої седмиці, церква не благословляє.

Четвер Світлої седмиці

Починаючи з четверга Світлого тижня дозволялося влаштовувати оглядини. Дівчата починали зазивати весну, вирушаючи на пагорби із зворушливими піснями. Також існував звичай “водити кобилу”: на палиці робили голову, прив’язували хвіст і пропонували всім охочим “покататися”. Водив таку “кобилу” вбраний у цигана чоловік.

П’ятниця Світлого тижня: Прощений день

П’ятниця Світлої седмиці відома також як Прощений день. У Світлу п’ятницю до молодят за традицією приходили в гості близькі родичі. Також цього дня дівчата вмивалися крижаною водою, щоб весь рік залишатися здоровими.

Субота

У Світлу суботу заведено було робити пропозицію коханим дівчатам або знайомитися з батьками своїх суджених. З цього дня господині вже повноцінно бралися до хатньої роботи. Також влаштовували ігри та гуляння, катання яєць.

Неділя Світлого тижня

Неділю Світлої седмиці ще називають Червоною гіркою. Цього дня вважалося поганою прикметою сидіти вдома незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям. Молодь вбиралася і вирушала знайомитися з протилежною статтю.

Для молодят неділя Світлого тижня мала велике значення, оскільки починаючи з цього дня чоловік міг надовго залишити дружину і поїхати працювати, залишивши на неї все господарство. Цієї неділі традиційно проводжали Великдень, обрядами зустрічали весну, влаштовували масові гуляння.

Чого не можна робити у Світлу седмицю

Весь Світлий тиждень після Великодня потрібно радіти, а не сумувати за померлими. У ці дні не проводять панахиди.

Також на Великодньому тижні не можна проводити обряд вінчання.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com