Валютні маніпуляції: хто заробляє на “зношених” доларах?

18.06.2023, 18:21
142399

Після хвилі скандалів, коли в деяких банках та обмінниках українцям почали відмовляти у обміні іноземних “зношені”, або старих банкнот, розбиратися у проблемі почали Верховна Рада і Нацбанк. Профільний комітет парламенту заслухав НБУ щодо заробітку обмінників на “зношених” купюрах.

Читайте також: НБУ більше не вдаватиметься до “небезпечного” друкування грошей – Пишний

Сам Нацбанк запланував провести зустріч з учасниками ринку обміну валют, щоб розібратися зі скаргами українців на проблеми з обміном іноземних “зношених” купюр та банкнот давніх років випуску, а також надати “відповідні роз’яснення”. Мовляв, НБУ не ухвалював ніяких нормативно-правових актів, які би передбачали заборону “здійснення валютно-обмінних операцій з іноземною валютою, зокрема, доларів США серії 1996 року та тими, які були випущені в обіг раніше”.

Як зазначає Олексій Кущ –економіст, фінансовий аналітик, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”: “Вилучення зношених банкнот за комісію, за правилами, має відбуватися у рамках такої операції, як банківське інкасо валюти. Простими словами: ви здаєте у банк зношену валюту, банк чи фінкомпанія передає вам гривневий еквівалент, але саму купюру вилучає з обігу і відправляє на обмін за кордон.

Читайте також: Україна забезпечена фінансами щонайменше до кінця року — США

Звичайно, класичне інкасо – це вилучення купюри, обмін її на нову, передача нової купюри клієнту, а потім, за бажанням, обмін її на гривню. Але зазвичай, все відбувається простіше: клієнт здав зношену купюру і отримав гривню, сплативши комісію.

Ключова ознака валютного інкасо – вилучення зношеної купюри з обігу та її обмін на нову. Саме за це і справляється комісія.

Тобто має виникнути законна підстава для сплати комісії, інакше комісія нараховується за “повітря”. Адже якщо валюта не вилучається з обігу, то нарахування комісії є незаконним.

Але обмінні пункти, які почали масово вимагати комісії за “зношені” банкноти, переважно долари, нікуди їх не відправляють і на нові купюри не обмінюють. А повертають знову в обіг, переважно, у тіньовий. При цьому, забираючи собі з обігу 10-30% рентного заробітку.

Звичайно, що це змова.

І Національний банк України має не лише писати листи-роз’яснення “дрібним почерком”, але просто взяти і відкликати пару ліцензій у фінансових компаній на операції з готівковою валютою. Не хочуть брати долари – нехай видають кредити.

Ну, а поки є проміжні результати. Після багатьох публікацій та ефірів, відновився прийом доларів у терміналах Приватбанку (для поповнення рахунку), які, до речі, відімкнули одночасно із масовою змовою щодо банкнотних комісій. Дуже дивний збіг.

Мережевий характер корупції – це те, з чим зіткнуться справжні борці з корупцією в Україні. Якщо такі у нас колись з’являться.”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com