Війна без грошей: Україні бракує близько $15 млрд на фінансування оборони

12.01.2024, 14:06
152769

Реальний дефіцит бюджету України 2024 року з урахуванням усіх військових потреб становить близько $50 млрд. Як забезпечити повне фінансування необхідних витрат, розмірковували керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій та партнер дослідницької компанії Saturday Team Олексій Сівірін.

Читайте також: В Україні викрили схему крадіжки електроенергії на понад 700 млн грн

Їхній аналіз опублікувало видання Forbes.

Аналітики відзначили, що середньомісячні видатки на оборону за бюджетною програмою у 2024 році закладені на рівні 74 млрд грн проти фактичних витрат у вересні – листопаді 2023-го на рівні 114 млрд грн.

За підрахунками експертів, видатки держави на оборону та безпеку становитимуть близько $60 млрд на рік. Їх, за домовленістю з партнерами, Україна повинна покривати коштом власних ресурсів, яких у бюджеті лише $45 млрд.

“Додатково до очікуваної “фінансової дірки” у $35–37 млрд Україні потрібно буде ще знайти близько $15 млрд на власне фінансування оборони. Таким чином, загальний брак внутрішніх ресурсів на 2024 рік сягає приблизно $50 млрд, і на 2025 рік буде не меншим”, – йдеться у публікації.

Аналітики перерахували ймовірні варіанти для надходжень коштів на оборону та безпеку.

Гарантовано Україна може отримати цього року:

приблизно $6 млрд від Японії, Канади та Британії, якщо справдяться їхні обіцянки підтримувати Україну на рівні попередніх років;

до $5,4 млрд від МВФ та до €12–15 млрд від ЄС за умови, що ми будемо дотримуватися погодженого графіка реформ;

до $8 млрд чи до $11 млрд від США за умови, що Штати подолають внутрішні політичні розбіжності. 

Загалом Україна може розраховувати на фінансування у розмірі $32–39 млрд у 2024 році. Тобто діра українського оборонного бюджету може сягнути $11–20 млрд на рік.

Експерти наголосили, що перерозподіл витрат не дасть відчутного результату, оскільки загальні видатки на освіту, культуру чи охорону здоров’я у держбюджеті 2024 року не перевищують $10 млрд.

Збільшити надходження до державного бюджету можна за допомогою п’яти опцій:

коштом заморожених активів Росії, але цей варіант фінансування залежить здебільшого не від українського уряду;  

коштом прямих позик від Нацбанку, що може призвести до неконтрольованого зростання цін та девальвації гривні; 

коштом збільшення внутрішніх позик, зокрема банківська система має на сьогодні вільних коштів на суму, що перевищує $25 млрд, тож могла б активніше фінансувати державний бюджет;

шляхом збільшення податкового навантаження на економіку та ефективності збору податків, що є основою нещодавно оприлюдненої урядом Національної стратегії доходів; 

за допомогою збільшення податкової бази внаслідок створення нових підприємств та секторів економіки, а також шляхом оподаткування секторів, які раніше держава обходила своєю увагою (як це було з гральним бізнесом).

“Пошук надійних та стабільних джерел додаткового наповнення державного бюджету на $11–20 млрд у 2024 році та близько $30 млрд на наступні роки має стати пріоритетним завданням не лише для уряду, а й для всіх, хто не задіяний у безпосередній захист України. І починати цей пошук потрібно вже сьогодні”, – підсумували експерти.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com