Ракетний удар по “Десні” 2022 року: чому десятки військових досі рахуються зниклими безвісти

29.08.2023, 20:01
145885

Внаслідок ракетного удару РФ по навчальному центрі “Десна” на Чернігівщині 17 травня 2022 року 68 військових були визнані зниклими безвісті. Родичі досі сподіваються знайти своїх близьких або хоча б рештки їхніх тіл, а службова перевірка встановила можливі порушення керівництва частини.

Читайте також: Україна оголосила примусову евакуацію дітей із 5 населених пунктів Запоріжжя

Про це йдеться у статті “УП”.

Внаслідок удару відомо про 63 загиблих, 39 – поранених, ще 68 визнали зниклими безвісти, частину яких з часом також було визнано загиблими, зазначають у виданні.

Деяким родинам віддали фрагменти тіл близьких, підтвердивши збіг ДНК. Близько 20 родин за рік після обстрілу визнали своїх близьких-захисників загиблими через суд. Проте досі залишаються такі, хто все ще продовжують пошуки своїх рідних. У виданні зауважують, що саме відсутність тіл і стала причиною, чому чимало військових отримали статус “зниклих”.

“Там прилетіло в скупчення людей. В епіцентрі прильоту людей розірвало на атоми”, – пояснює співрозмовник “УП” у правоохоронних органах.

Так, військового Андрія Лук’янчука спочатку визнали зниклим безвісти.

“Мені сказали, що його нема ані серед живих, ані серед мертвих, ані серед поранених. Я подзвонила до заступника командира “Десни”. Він мені сказав: “А що ти хочеш від мене почути? Він випарився”. Я йому кажу: “Вам дозволяє совість таке говорити?”, – розповідає сестра бійця Вікторія Поліщук.

Родина Лук’янчука у серпні 2022 отримала повідомлення про збіг їхнього ДНК з двома фрагментами тіла.

“Нам подзвонили і сказали: їдьте забирати, там дві ноги від коліна до п’ятки”, – каже сестра військового Лук’янчука.

Звичайно, у злочині перш за все винна Росія. Але родичі загиблих ставлять питання, чи могло командування військової частини запобігти такій кількості жертв. Офіційно родичам кажуть, що в казармах “Десни” було 250 осіб. За інформацією видання, родини переказують чутки від вцілілих побратимів про 2 тисячі військових, які були заселені на момент трагедії.

Журналісти УП дізналися, що розслідування у “Десні” справді встановило порушення.

Зокрема, йдеться про недотримання вимог розосередження особового складу для його збереження. Відповідальність нібито покладається на трьох людей: очільника “Десни”, його заступника – начальника штабу та оперативного чергового. Проте ДБР відповіло, що справи щодо “Десни” не веде.

У командуванні Сухопутних військ, яким підпорядковується “Десна” цю інформацію не прокоментували.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com