Вчені передбачили спалахи коронавірусу нових типів

14.04.2020, 13:49
69532

Найближчим часом світу загрожують нові спалахи мутованого коронавірусу. Він може перетворитися на кілька нових видів, щоб подолати стійкість імунної системи людини.

Читайте також: Нульовий пацієнт: хто поширив смертельну недугу серед волинських лікарів і пацієнтів єдиного медзакладу

Такий прогноз озвучили вчені з Кембриджського університету в статті на Proceedings of the National Academy of Sciences. Їх висновки засновані на дослідженні філогенетичної еволюції коронавірусу SARS-CoV-2, яке показало, що збудник хвороби вже зазнав чимало мутацій, мігруючи з Азії в інші частини світу.

Як пише Naked Science, в своїй роботі вчені провели аналіз 160 повних геномів вірусу, отриманих від хворих з важкими симптомами Covid-19. Під час досліджень були виділені три основних генетичних варіанти SARS-CoV-2. Автори роботи присвоїли їм індекс A, B і С –відповідно за часом походження.

При цьому поширення варіантів вірусу виявилося досить несподіваним. Так, вихідний тип A, який передався людям від кажанів і з якого з найбільшою ймовірністю почалася епідемія в Ухані, виявився далеко не найпоширенішим як в Китаї, так і в Східній Азії в цілому.

Виявилося, що типи A і С найбільше поширені в Європі та США. У Східній Азії ж найчастішим став тип B: при цьому за межі регіону він поширювався, мутуючи в похідні типи. Це може бути або наслідком ефекту засновника, або ознакою того, що за межами Азії спостерігається помітна імунологічна і екологічна стійкість до SARS-CoV-2 типу B.

Але картина поширення різних типів вірусу далеко не скрізь однорідна. Так, незважаючи на домінування різновидів A і С в Європі, найбільш поширеним в Швейцарії, Німеччині, Бельгії та Нідерландах виявився саме тип B. Цей факт свідчить про те, що вірус міг потрапити в перераховані країни безпосередньо з Китаю.

А ось у перших хворих в Італії, Франції, Англії та Швеції виявили саме тип С. В материковому Китаї цей тип коронавірусу відсутній повністю, однак поодинокі випадки зараження типом С виявлені в інших країнах і регіонах Південно-Східної Азії: Сінгапурі, Південній Кореї і Гонконзі.

Детальне вивчення геномів дозволило вченим простежити шляхи мутацій і поширення патогенів. У деяких випадках шляхи вірусу просто вразили біологів. Наприклад, вірусний геном, отриманий у мексиканського пацієнта (Covid-19 у нього був діагностований 28 лютого), “мігрував” з Італії. При цьому “італійський” підтип вірусу походить від першого задокументованого хворого в Мюнхені. Він, в свою чергу, заразився від свого колеги з Шанхая, який отримав вірус під час поїздки в Ухань з батьками.

Робота, проведена вченими з Кембриджа, дозволяє не тільки пролити світло на еволюцію вірусу, але і передбачити такі спалахи захворюваності та вжити превентивних заходів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com